Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een vorm van psychotherapie die gericht is op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het bevorderen van een waardevol en zinvol leven. Het is gebaseerd op de theorie dat het vermijden van ongemakkelijke gedachten, emoties en ervaringen uiteindelijk leidt tot meer lijden en belemmering. D.m.v. toegewijde actie, welke gevormd worden op basis van je waarden, word men losgehaakt van de negatieve gedachtes en/of emoties.

Hoewel ACT misschien als ‘nieuwe methode’ over komt, bestaat het inmiddels al ruim 40 jaar en er is dan ook een ruime geschiedenis van onderzoek en bewezen effectiviteit vanuit het wetenschappelijke perspectief.

ACT richt zich op het vergroten van de eigen psychologische flexibiliteit, wat verwijst naar de capaciteit om bewust te handelen in overeenstemming met waarden, zelfs in de aanwezigheid van ongemakkelijke gedachten en emoties. Het benadrukt het belang van het richten van de aandacht op het huidige moment, het cultiveren van acceptatie, het loskoppelen van gedachten van hun letterlijke betekenis (cognitieve defusie) en het nemen van toegewijde actie.

De voordelen van ACT

ACT kan verschillende voordelen en positieve veranderingen opleveren voor mensen. Ik gebruik liever ACT Coaching gezien ‘Therapy’ beladen kan overkomen. Enkele van de voordelen die ACT kan bieden zijn:

  1. Verbeterde psychologische flexibiliteit: ACT richt zich op het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit, wat de capaciteit is om bewust om te gaan met gedachten, emoties en omstandigheden, terwijl men handelt in overeenstemming met waarden en doelen. Het vergroten van psychologische flexibiliteit kan leiden tot een grotere veerkracht en het vermogen om zich aan te passen aan veranderingen.
  2. Vermindering van vermijdingsgedrag: ACT moedigt aan om ongemakkelijke gedachten, emoties en ervaringen te accepteren in plaats van ze te vermijden. Dit kan helpen om patronen van vermijding te doorbreken, wat uiteindelijk leidt tot meer ruimte voor groei en bloei.
  3. Vergroot zelfbewustzijn: ACT moedigt individuen aan om zich bewust te worden van hun gedachten, emoties en lichamelijke sensaties in het huidige moment. Dit vergroot het zelfbewustzijn en helpt mensen om beter te begrijpen hoe hun innerlijke ervaringen hun gedrag beïnvloeden.
  4. Verbeterde stressmanagementvaardigheden: ACT biedt technieken en strategieën om met stress en moeilijkheden om te gaan. Door acceptatie, mindfulness en waarden-gedreven actie te cultiveren, kunnen mensen effectievere coping mechanismen ontwikkelen en stress verminderen.
  5. Verhoogd welzijn en levensvoldoening: Door bewuste aandacht te geven aan waarden en doelen, en actie te ondernemen die in lijn is met die waarden, kunnen mensen een gevoel van betekenis en voldoening in hun leven ervaren. ACT helpt mensen om meer vervulling en tevredenheid te vinden, zelfs te midden van uitdagingen.

ACT en Coaching

ACT kan zeer effectief zijn bij verschillende psychische aandoeningen, waaronder angst, depressie, verslaving, trauma en chronische pijn. Dit is waar een ACT therapeut zich op richt. Het kan ook in de rol van Life coach worden toegepast en dan kan ACT worden ingezet, wat ik dus doe, voor persoonlijke groei, doelen opzetten vanuit de eigen waarden en het bevorderen van het algehele mentale welzijn. Wat ACT toegepast vanuit Life Coaching betreft kan ik je mijzelf van harte aanbevelen. ;-)

Sessies

De sessies duren ongeveer anderhalf uur en zijn per (minimaal) 4 sessie te boeken. Ook vinden de sessie online plaats, dus je hoeft niet de deur uit!

Afspreken?

Je weet nu meer over ACT en wat je zou kunnen verwachten. Indien ACT juist voor jou voelt, kunnen we een aantal sessies in overleg afspreken. Het minimum is 4 en we kunnen altijd bekijken of er meer sessie nodig zijn.