Een beetje context

Soms word je door de fuik van Youtube gevangen en door wat door te klikken van het ene naar het andere filmpje kom je soms een pareltje tegen. Eigenlijk was het maar één ding wat er gezegd werd dat een trein van gedachten in beweging zette..

“De grote vraag is niet waarom, maar hoe. ‘Waarom’ is niet relevant.” ~Ricky Gervais

Bovenstaand antwoord was een reactie op de vraag van Late Night host Stephen Colbert. Ricky is een agnostische Atheïst en Stephen katholiek. Het antwoord kwam op de vraag van Stephen: “Waarom is er iets in plaats van niets?”.

Na het antwoord van Ricky dacht ik direct: ‘Inderdaad, ‘waarom?’ volgt alleen maar wanneer we betekenis aan iets geven, interpreteren in een poging iets te willen begrijpen.’ We kunnen in ons hoofd zoveel dingen beredeneren en rationaliseren, dat de ‘hoe vraag’ volledig naar de achtergrond wordt geduwd… Terwijl er met ‘waarom’ niets feitelijk wordt vastgesteld en uitnodigt tot speculatie.

By the way… Dit schrijven heeft betrekking op de waaromvragen in de context van de levensvragen of (impactvolle) gebeurtenissen waar we in dit leven tegenaan kunnen lopen.  

Ik wil het begrijpen!

  • Waarom moest hij sterven?
  • Waarom werd juist zij zo ziek?
  • Waarom gebeurd mij dit?
  • Waarom lukt het me niet?
  • Waarom geloven mensen in God?

Zomaar wat vragen die je mogelijk vast wel eens gesteld hebt, eentje van deze vijf vragen in ieder geval neem ik hier aan. Om een verschil aan te geven wat betreft waarom versus hoe:

  • Hoe is hij gestorven?
  • Hoe is zij ziek geworden?
  • Hoe is het gebeurd?
  • Hoe komt het dat het niet lukt?
  • Hoe geloven mensen in God?

Proef je het verschil? Hopelijk demonstreert dit een beetje waar ik naartoe wil wat betreft de boodschap achter dit schrijven…

Waarom en saus

‘Waarom’ maakt dingen ingewikkeld, nodigt uit om te piekeren en te overdenken… Je kunt er namelijk elke saus die je maar wilt over het ‘waarom?’ gieten en elke feit negeren. Dit alles volgt uit onze (soms obsessieve) drang iets te willen of kunnen begrijpen zodat we het in een hokje kunnen plaatsen. Ik geloof ook dat religie en andere geloofssystemen zijn ontstaan vanuit deze grote ‘waarom?’ vragen. Of waarom we hier zijn en waarom we naar een goede of duistere plek gaan na dit leven… er dan vanuit gaande dat er ook iets na dit leven volgt.

In tegenstelling van het willen begrijpen, vind ik het juist bevrijdend om te denken dat er niets van alles waarvan we iets maken is. Ik roep al een aantal jaren dat het heerlijk zou zijn als we, ik in ieder geval, niets van iets zouden vinden. Het leven is eenvoudig als we stoppen dingen ingewikkeld te maken, toch? Piekeren, overdenken, analyseren, plannen, controle en het altijd maar stellen van doelen hebben allen wortels in ‘waarom?’. Ik vind het soms ook dodelijk vermoeiend om eindeloos rondjes in mijn hoofd te rennen en scenario’s duizend en één keer af te spelen… en dan nog steeds niet in beweging komen. Ook vind ik het zelf vermoeiend allerlei zaken tot stand te houden waarvan ik weet dat deze gebouwd zijn met lucht…

Hoezo meer rust door ‘hoe’?  

‘Hoe?’ nodigt uit om alles dat niet feitelijk is los te strippen van elke vorm van betekenis geven. Minder piekeren betekent minder stress, dus meer rust. Het helpt ook in het ontwikkelen van objectiviteit.  

Er is niets mis met ‘waarom?’ natuurlijk, maar mijn punt is dat het meer uitnodigt tot een meer filosofische analyse die soms oneindig lijkt dan iets te zien zoals het werkelijk is. Ik besef mij goed dat al het bovenstaande is geboren uit mijn eigen behoefte om de dingen te zien zoals ze zijn en de fascinatie hoe dit bijgedragen heeft om mijn eigen constructie van mijn ‘ik’ te doorzien. 

Ik denk dat ik het daarom zo stellig eens ben met die opmerking van Ricky dat ‘waarom’ eigenlijk niet relevant is. Dingen zien zoals ze zijn, dus niet wat het mogelijk allemaal zou kunnen zijn of betekenen. Of dat het altijd iets MOET betekenen, zorgt vaak voor nog meer vraagtekens, dus nog meer in-je-hoofd-uren.

Hoe minder je afvraagt (=waarom), hoe meer ruimte en tijd je creëert tussen de ene en de andere gedachte…