Stel je eens voor…

Ik ben eens flink gaan kauwen op de vraag: ‘wat als er nu niks is?’.  Als ik al kan aannemen dat er een ‘ik’ is die in een door-zichzelf-gecreëerd model van de wereld leeft en als waarheid ervaar… Wat als je elk idee of beeld dat je gevormd hebt in duigen zou slaan? Wat als we dat allemaal zouden doen, wat blijft er dan over? In deze trein van gedachten moet ik altijd denken aan die John Lennon klassieker ‘Imagine’.

Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion, too…

~John Lennon

Door de jaren heen zijn we allemaal in hokjes geduwd of hebben we zelf een hokje in beslag genomen. Landen zijn verdeeld, jij van dit land, ik van dat land. Verdeling is dan ook HET woord dat onze gedeelde mensheid versnipperd heeft over religie, geloofssystemen en zweverige of nuchtere vormen van spiritualiteit.

Een claim op waarheid

We doen het allemaal: we prediken onze ‘waarheid’ en dat doe ik van tijd tot tijd natuurlijk zelf ook. Over de laatste jaren ben ik ‘waarheid’ steeds meer gaan zien als óók een concept vergeleken met andermans waarheden. In mijn ogen wordt waarheid door onszelf, de mensheid zelf gecreëerd. Elke waarheid is een concept. Dit laatste geldt voor alles wat je gelooft… en het gekke is: alles wat je gelooft kan met geen feit onderbouwd worden.

Ik ben als klein hompje mens in een vleespak op de wereld gekomen met een lege harde schijf. Ik ben niet als Katholiek geboren, maar mijn ouders waren Katholiek, dus dan word je dat als kind ook. Waarschijnlijk had ik Moslim of Hindoe geweest als ik in India of Marokko was geboren… Dus religie, hetgeen je gelooft hangt vaak af van waar en in welke cultuur je geboren wordt.

Als je ouder wordt word je door de jaren heen gemarineerd in een omgeving die je leert wat waarheid is. Het is een beetje kopiëren en plakken wat jouw voorgangers al voor je bedacht hadden… zonder het zelf onderzocht te hebben.

Chronisch nieuwsgierig

Van Katholiek tot Atheïst, van Atheïst naar mogelijk Christen, van mogelijk Christen naar New age… Van New age naar medium, van medium naar Mindfulness, maar ook Non-dualiteit. Dit is in een notendop de route die ik bewandeld heb.  Niet omdat ik niet kon kiezen, maar omdat ik vragen had die niet beantwoord of onderbouwd konden worden. Bij een hoop dingen ontbrak het simpelweg aan logica. Vaak had ik ook de drang om te vragen wat men nu zelf gelooft. Dit laatste vooral in de context van een voorval waar iemand altijd Bijbelverzen als antwoord gaf op mijn vragen in plaats van wat hij nu werkelijk zelf dacht.

Dus ik dacht het een paar keer gevonden te hebben, maar ben er uiteindelijk toch weer van weg bewogen. Voor mij is in ieder geval één conclusie die als een paal boven water staat: wat je gelooft is waar… Waar je je prettig bij voelt is waar… Wat logisch lijkt is waar. Wat je gelooft is een concept en ja, zoals ik nu hier mijn visie verkondig is waar voor mij.

Verdeling

Geloof of geloofssystemen zorgen dus ook voor verdeling. Als de ene mens dit gelooft en de ander dat, dan heb je al twee kampen… en we hebben veel kampen op deze wereld.  Door alle verdelingen heen zie ik gelukkig nog steeds onze common humanity oftewel: hetgeen we overeenkomen desondanks wat we geloven. Desondanks de terminologie merk ik nog steeds dat we andere woorden kiezen of geschriften gebruiken voor dezelfde boodschap. 

De verdeling zal blijven, dus hopen dat er één of geen geloof zal komen is ver van realistisch. WEL zou het mogelijk moeten zijn dat ondanks onze verschillen we onze overeenkomsten voorop zouden kunnen stellen. Een Boeddhist, Christen, Moslim, Hindoe of ander geloof, zouden hun geloof aan de kapstok moeten kunnen hangen en een avond lekker aan de bar hangen en hun ervaringen als mens delen.

Soms ben ik net als John Lennon een dromer, maar ik ben hierin niet alleen…