Het eerste deel

Ik, Stefan Hogendoorn (1976), ben van kinds af aan onderzoeker geweest. Zover ik mij kan herinneren vind ik het fascinerend om mensen te observeren. Wat iemand beweegt of waarom we doen wat we doen lag al heel vroeg in de basis. Ik had ook de tik of afwijking om nergens bij te willen horen vanwege het erbij willen horen. De rol van objectieve buitenstaander, observant, beviel mij prima.

In mijn tienerjaren zette ik die gewoonte voort en was hierdoor dus ook de introverte buitenstaander. Ik zag de waarde niet in van school en stak er qua cijfers totaal niet uit. Er speelde bij mij ook geen idee wat te doen na het afronden van school… Behalve dan muzikant. Ik heb mijn eerste gitaar van mijn vader gekregen en ben ook later heel even op zangles geweest. Nog een tikkie later vormde ik een muzikaal duo samen met een goede vriend van mij.

Zoveel jaar later

Even wat tijdsprongen maken, anders wordt het te gedetailleerd…

Rond mijn dertigste… De muzikale carrière ging hem niet worden en ik had niet gestudeerd. En nu? Ik kwam toen in aanraking met coaching en ben een opleiding Academisch coach gaan doen. Even later een opleiding tot Integral NLP coach. Communicatie -in de breedste zin van het woord- vond ik chronisch interessant en dat vind ik nog steeds. Vooral als het gaat om hetgeen je hoort, maar niet wordt gezegd.

Nog wat later (door mijn oom) raakte ik geïnteresseerd in de communicatie wat betreft het niet zintuiglijk waarneembare. Daarin ging een wereld voor mij open en heb daarom ook een 3-jarige opleiding Mediumschap afgerond.

Ik heb heel veel mooie onbeschrijfbare dingen meegemaakt die mij de overtuiging gaf dat communicatie zich niet beperkt tot het fysieke. Uiteindelijk ben ik 6 jaar actief geweest als medium en heb in die 6 jaar ook herhaaldelijk trainingen gevolgd om de vaardigheden in dit vak aan te scherpen. Óók heb ik in deze periode mijn boek ‘Hiervoor en Hiernamaals’ geschreven.

Het dak

Tóch ben ik ook een tijdj weggedreven van het Mediumschap. Ik mistte aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en raakte ook geïnteresseerd in Advaita Verdanta (in Nederland bekend als non-dualiteit, niet twee, maar één). Dit sprak mij erg aan omdat het draaide om de ‘ik’ die ik onderzocht. Ik raakte geïnteresseerd in de bekende namen zoals: Ramana Maharsi, Nisargadatta Maharaj, Papaji, Mooji, maar het meeste in Ram Dass.

Het was extreem nuchter en toch zacht. Het verklaarde veel, maar verwarde soms ook… Ik snapte het, maar ik mistte daar weer het praktiserende aspect wat je zou kunnen doen om de stof niet alleen te begrijpen, maar het ook te leven. Op een gegeven moment vond ik het hierdoor ook een luie vorm van spiritualiteit. Hoewel je de filosofie begrijpt, je hoeft niets te doen of te veranderen, want alles IS.

Ik ben in deze periode ook een opleiding tot Mindfulness trainer gaan volgen. Dit was ook met name omdat ik voelde dat er dus die praktiserende zo graag wilde integreren… Anders bleef het maar bij koude kennis.

Bore-out

Ik raakte op een gegeven moment erg in mijn hoofd. Over een tijd van twee jaar ging ik langzaam maar zeker richting een Bore-out.

Voor de zekerheid.. Een Bore-out is een langdurige periode onderprikkelt zijn en je ook jouw talenten + ei niet kwijt kan in je werk. Je wilt wel, maar de omstandigheden werken ook niet mee. Het is dus NIET dat je je verveeld! Langdurig was er niet genoeg werk voor mij, dus in mijn geval kwam er verveling bovenop. Een Bore-out heeft alle symptomen van een Burn-out, dus is behoorlijk heftig.

Om minder ongemak te voelen ben ik enorm aan het gamen en het live streamen geslagen. Soms vanuit plezier, nog vaker om te ontsnappen. Ik liep compleet vast en kwam er met al mijn kennis en wijsheid zelf niet meer uit.

De weg vooruit

Ik kwam uiteindelijk via mijn werk in een loopbaan traject terecht. Daar besefte ik dat ik het stuk sensitiviteit en intuïtief waarnemen uit het oog verloren was. Daar besefte ik dat het beeld dat ik van hoe spiritualiteit en mijn ontwikkeling zou moeten zijn, mijn onzekerheid en de strengheid die ik richting mijzelf had nog steeds voedde. Ik legde mezelf verwachtingen op die uit het hoofd kwamen, maar niemand van mij verwachtte… Streng zijn voor mezelf bleek een thema die doorvloeide in meerdere aspecten van mijn leven.

Op een gegeven moment was er het besef dat het nooit of-of is, maar en-en. Iets wat ik al wist, maar ondergesneeuwd was. Het is niet óf Non-dualiteit óf spiritualiteit óf Mindfulness… Het is en, en en nog eens en. Het één is niet beter en het één sluit het ander ook niet uit. Nu heb ik het stuk sensitiviteit opnieuw omarmd en in mijn coaching geïntegreerd en bied ik privé consulten aan.

Vanuit wie ik vandaag ben zal ik hierin de ontwikkeling gewoon weer voortzetten. Ik verenig alle kennis en ervaring die ik de laatste jaren heb opgedaan ten dienste van mezelf én mijn medemens… Dit laatste heeft mij gebracht mijn coaching methodiek Inner Voice Work te noemen.

Gevolgde opleidingen

  • Loopbaan Coaching (ICM)
  • Acceptance & Commitment Therapy (ACT)
  • Mindfulness Trainer
  • Academie voor Mediumschap
  • Integral NLP coach
  • Academisch coach