Een aanloop naar Life coaching

We gaan door meerdere fases in ons leven. De meeste fases bewandelen we alleen en door ontdekking en ervaring creëren we een ‘ik’ met een eigen model van de wereld. Nou ja ‘creëren’, we hebben eerder het gevoel dat het ons overkomt en daarop baseren we wie we zijn en hoe we ons, wel of niet, aan de wereld presenteren. Wat als dat niet werkt en je vastloopt en niet kan ontdekken waarom? 

Velen van ons worden grootgebracht met de (belemmerende) overtuiging dat je jouw eigen problemen zelf moet oplossen. Hmmm, maar wat als je nooit geleerd hebt iets op te lossen, of keuzes te maken zonder te weten waarop je deze maakt? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in het leven is (buiten de dood en dat je belasting moet betalen) ook niets zeker…

Het is juist die onvoorspelbaarheid waar we vaak moeite mee hebben, omdat we allemaal, in het algemeen, juist behoeftig zijn aan zekerheid en structuur. De meeste levens worden dan ook gebouwd om onze ‘zekerheden’ te creëren, te beschermen en te behouden, koste wat het kost… Zelfs als dat betekent die vaste baan tot je pensioen te behouden waar je eigenlijk doodongelukkig van wordt, maar ja, het is wel een vaste baan.

Life coaching als richtingaanwijzer 

Door de jaren heen, naarmate we ouder worden zijn we richting de automatische piloot aan het gaan. Veel van ons doen, denken en laten doen we op dezelfde manier en zelfs nieuwe situaties worden vanuit gevestigde overtuigingen vaak op dezelfde manier benaderd. Dit is helaas geen fool proof systeem. Sommige situaties waar je tegenaan loopt vragen meer dan jouw oude vertrouwde ‘ik’ de oplossing te laten verzinnen. 

Soms moet je ook eerst ouder worden worden alvorens je jezelf ook de levensvragen gaat stellen en het niet vinden van het antwoord kan frustreren. Een mens functioneert beter in verbinding en twee mensen kunnen al verder komen dan één… Maar ja, zoals eerder aangegeven: we worden grootgebracht om het zelf op te lossen dus om hulp vragen is nog steeds een taboe, vooral professionele hulp. 

Als je jezelf over de drempel van het om hulp vragen heen kan zetten, gaat er een wereld voor je open. Als je in een spiegel kijkt, dan praat deze niet terug, een Life coach is een terug pratende spiegel die jou vragen stelt om op te reflecteren. Zo ontdek je samen de antwoorden op jouw eigen vraagstukken en word je geholpen met keuzes te maken vanuit je tenen.

10 redenen wanneer je een life coach kunt gebruiken

#1 – Je bent vastgelopen en het voelt alsof alle hoop is verdwenen

Het leven en/of hoe je ermee omgaat kan jou tot wanhoop drijven. Dusdanig dat je gewoon geen uitweg meer ziet en je dus vastloopt. Je probeert er nog uit te komen, maar iedere keer val je terug, gebeurd er niks en volgt er ook geen actie om weer in beweging te komen. Je zult meer moeten doen dan alleen maar inspirerende quotes lezen of motivational speeches op Youtube bekijken.

Een Life coach kan jou weer helpen om je weer terug te leiden naar jouw kracht die nog steeds in je zit, maar waar je niet op eigen initiatief meer bij kan.

#2 – Je mist ondersteuning van familie en/of vrienden

Soms heb je doelen gesteld waarbij support een belangrijke factor speelt. Je kunt onzeker raken en dan is het fijn als je mensen achter je hebt staan die in jou geloven of naar je luisteren wanneer je even wilt ventileren. Zonder deze steun kun je afdwalen van het doel waar je zo in geloofde, maar door gebrek aan support ben je aan jezelf gaan twijfelen.

Jouw Life coach zal altijd als support en spiegel fungeren en de twijfel onderzoeken en vaak elimineren. Ja, het is niet gratis, maar altijd de investering waard. De ervaring en kennis van een Life coach zijn erg waardevol als het gaat om het behalen van onze dromen en doelen.

#3 – De verleiding van afleiding en tijdverspilling weerstaan

In dit leven is het zo makkelijk om afgeleid te worden. We hebben oude gewoontes die ons niet meer langer dienen, maar moeilijk af te leren zijn. Soms is het gewoon een stuk timemanagement waar het ons aan ontbreekt. Soms lul je meer dan dat je poetst… Dus wel dromen, maar niets doen.

Als je dus jouw focus terug wil of hulp nodig hebt een passende strategie te hanteren en deze concreet te maken… Precies, een Life coach kan jou helpen focus terug te halen, prioriteiten te stellen en dat alles terwijl je ook nog een beetje lief blijft voor jezelf. 

#4 – De passie of drive die je eens had is foetsie

Soms kun je onverwacht iets toegeworpen krijgen in dit leven dat een verandering met zich meebrengt. Denk aan veranderingen op je werkt, een relatie die verbroken wordt, het overlijden van een naaste… Iets wat dusdanig impact hebt dat je opeens niet meer in de structuur zit die je voor jezelf had opgebouwd. 

Het verliezen van focus, energie, creativiteit en passie kan je zomaar dan ineens overkomen. Onze ‘dal momenten’ zeg naar. Als het jou zelfstandig niet lukt om uit die vallei te klimmen dan heb je iemand nodig om de obstakels te ontdekken en hoe hier weer overheen te klimmen. je zult zien dat hoe meer obstakels je overwint, hoe meer je weer in die actieve modus komt.

#5 – Je gezondheid, financiën, relaties of bedrijf is een rommeltje geworden

Door samenloop van omstandigheden zou je zomaar eens het overzicht op meerdere vlakken kunnen kwijtraken. Dit gebeurd nu eenmaal in de moeilijkere tijden waar je misschien de bomen door het bos niet meer ziet. Hoe hopeloos sommige situaties ook lijken: er is altijd een nieuwe weg om in te slaan, want soms moet het roer gewoon om!

Dus ja, misschien is je relatie voorbij, worstel je met je gezondheid of is je baan niet meer wat het was… Een Life coach kan als sleepboot fungeren om je weer terug naar de haven te leiden. Dit laatste nog steeds omdat de kracht en weerbaarheid nog steeds in je zit, maar het even weer dient te ontvlammen.

#6 – Je hebt het niet in je om een helder beeld te schetsen

Soms weet je gewoon niet wat je wilt. Mogelijk leef je nog naar normen en waarden die jou niet meer dienen en je weerhouden te groeien als persoon. Doordat je mogelijk wel een doel hebt, maar het doel nog niet helder genoeg hebt, blijft het een gevoel die een verheldering van het doel in de weg staat. Want wat wil je nu werkelijk voor jezelf uit het leven halen?

Life coaching helpt om alle ruis te elimineren en een route te bepalen richting verheldering. Soms is het het verschuiven van perceptie en het herkaderen van het niet dienende denkwerk (waar je wel de laatste jaren op geleund hebt).

#7 – Wanneer spanning en stress maar niet verdwijnen

Het is geen geheim: het leven kan best wat stress en spanning opleveren. Vooral als het niet lukt, vooral als iets heel groot lijkt, vooral als we het bij voorbaat al eng vinden en het iets onoverkomelijk lijkt. Kortom: bang om te falen, niet gezien of gehoord te worden anders de angst om niet voor vol aan te worden gezien. Het is tevens geloven dat wat je ook doet een negatieve uitwerking zal hebben. Dit nare gevoel constant ervaren maakt het leven een stuk minder leuk.

Het kan zijn dat je vindt dat je bepaalde talenten niet bezit of misschien niet voldoende stimulans of ondersteuning hebt ervaren. Ook hier is het belangrijk om de emoties onder de loep te nemen en te onderzoeken wat je in het hier en nu kunt doen om weer beter in je vel te komen zitten.

#8 – Je weet gewoonweg niet waar te beginnen

Ja, soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen. Dat hebben we allemaal wel eens. Je wilt iets bereiken, of je het doel van jouw leven ontdekken, maar je hebt geen flauw idee hoe. Niet zo gek als je over bepaalde thema’s binnen dit leven na gaat denken terwijl je hier nog nooit over nagedacht hebt. Dit best overweldigend zijn want dit zijn geen thema’s waar je in één keer het antwoord op hebt… of weet hoe een begin te maken.

Een Life coach kan je helpen over dat overweldigende gevoel heen te stappen. Niet door het geven van advies, maar het helpen met het vinden van antwoorden die al in jou aanwezig zijn. Ook het in kaart brengen van hoe je leven er nu uitziet en waar je naartoe wilt helpt hierbij.

#9 Belemmerende overtuigingen houden je gegijzeld

Wat je gelooft is waar, dus ook wat je over jezelf gelooft… Inclusief de overtuigingen die niet bijdragen aan jouw weg vooruit. Onbewust maak je jouw leven moeilijker als je je vasthoudt aan dat wat eigenlijk niet feitelijk is (gedachten of ideeën over jezelf zijn geen feiten).

Een Life coach is een instrument die jou helpt jouw belemmerende overtuigingen aan het licht te brengen. Het verhaal dat je jezelf en aan anderen al jaren vertelt, kan dus bijdragen aan waarom je niet doorpakt waar je door zou willen pakken. Het werk ligt hem in het doorstrepen van deze overtuigingen. 

#10 – Je hebt moeite met het doorzetten van je doelen

Het doorzetten bij doelen is moeilijker dan je denkt. Vaak verlangen we verandering, maar we vinden verandering tegelijkertijd ook erg eng. Omdat we niet weten wat er werkelijk aan de andere kant van de tunnel te wachten staat, bedenken we soms strategieën om teleurstellingen te voorkomen… en daarom stellen we zaken uit. Het zal neigen naar een eindeloze tweestrijd.

Nieuwe perspectieven kunnen bijdragen dus de verse blik of nieuwsgierigheid van de Life coach kan dan enorm waardevol zijn. Stap voor stap en aan jouw zijde kom je dan aan waar je zijn wilt.